skip to Main Content

Hoe kunnen we kinderen het beste voorbereiden op de toekomst? Hoe kunnen we ze helpen de vaardigheden te ontwikkelen die in de 21e eeuw relevanter zijn dan ooit? Nu computers en robots ons steeds meer werk uit handen nemen, zijn het juist vaardigheden als creativiteit en doorzettingsvermogen die nog belangrijker zijn geworden. Ik denk dat het antwoord op deze vragen simpeler is dan je zou denken: vrij spel in de wilde natuur, ons natuurlijke habitat.

In een wereld waarin verstedelijking en technologie een steeds grotere plek krijgen, komen mensen steeds minder in contact met de natuur. Door o.a. de aantrekkingskracht van schermpjes en de (over)bezorgdheid van ouders krijgen kinderen veel minder kansen vrij te spelen in de natuur. Onderzoek heeft echter laten zien dat natuur juist erg goed is voor onze lichamelijke- en geestelijke gezondheid en dat kinderen in hun ontwikkeling enorm profiteren van spel in de natuur. De natuur biedt kinderen alles wat ze nodig hebben om de vaardigheden te ontwikkelen die ze nodig hebben in hun latere leven, denk aan zelfstandigheid, creativiteit, doorzettingsvermogen en samenwerken. Eigenlijk is dit niet gek, als je bedenkt dat mensen genetisch gezien nog steeds aangepast zijn aan het leven in de natuur. Het is (relatief gezien) nog niet zo lang geleden dat mensen als jagers-verzamelaars in mozaïek landschappen rond rivieren, meren en zeeën leefden. Dit is het landschap waar wij als mens genetisch gezien nog steeds op aangepast zijn en wat we dus zouden kunnen zien als ons natuurlijke habitat.  De visie van Struin is dat niet zomaar elke natuur goed is voor de mens, maar juist deze natuur waarin wij duizenden jaren geleden de mens geworden zijn die we nu zijn. We denken dan ook dat dit landschap het meest stimulerend is voor onze genen, ons lichaam en onze geest.

Hoe kinderen nou juist door vrij spel in de natuur belangrijke vaardigheden ontwikkelen, hoe het kan dat natuur en ons natuurlijke habitat zo goed voor ons zijn en waarom we dan dringend behoefte hebben aan meer vrij bespeelbare, wilde natuur rondom onze steden vertel ik graag tijdens het tijdens het TEDxYouth event in Nijmegen.

Back To Top